KASTAMONU BÖLGESİNDEKİ

Tarihi Mekanlar

Alipaşa Camii: Honsalar köyündedir, 13. yüzyılda Candaroğulları döneminde yapıldığı düşünülmektedir.

Honsalar Hamamı: 1666’da yapıldığı sanılan hamam, kesme taşların birbirine harçla kaynaşması esasına göre Horasan tekniği ile yapılmıştır.

Kasaba Köyü, Mahmutbey Camii: Candaroğulları Beyliği’nin en parlak zamanında yapılmaya başlanan cami, 14. yüzyıl ürünüdür. Ayrıca Selçuklu mimarisinin bütün özelliklerini barındırır. Yapımında ahşap oyma ve boyama sanatının bütün özelliklerinden faydalanılmıştır ve türünün en güzide örneklerinden biridir. Sadece cuma günleri cuma namazı için ibadete açılan cami, Türk beylikleri dönemine ait ahşap sanatının doruk noktasını oluşturur. Çok çeşitli geometrik şekillerle, gerçek kündekâri tekniğiyle işlenmiştir. Özellikle minberin yan dayanakları, dış kısım, minare yapısı, giriş kapısı ve iç kısımları, döneminin en muhteşem ustalık ve işleyişlerini yansıtmaktadır. Caminin yapımında emeği geçenlerin hiçbiri bilinmemektedir. Ilgaz, İsfendiyar ve Ballıdağ’ın birbirine düğümlendiği bölgede bulunmaktadır ve yaşantısı ormana paralel olarak gelişmektedir.

Daday Hükümet Konağı: 4 Ağustos 1891 yılında Daday’a gelen Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa tarafından temeli atılmış olup, 3 ay 20 gün gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanmıştır. Kaymakam Şair Eşref tarafından 1893 yılında makamın duvarları ve tavanı süsletilmiştir. 30 Ağustos 1925’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilmiştir.

Daday Köpekçioğlu Konağı: 3 Nisan 1330 tarihinde yapılmıştır. Orta Asya’daki çadır sanatının yerleşik mimaride uyguladıkları halı-saçak motiflerinin bu konakta da dış cephe ve dam alınlıklarındaki ahşap işleme sanatına yansıdığı görülmektedir.

Kastamonu Daday Hükümet Konağı

Balaban Konağı: 2 katlı ahşap kagirden konak, 1636 yılında inşa edilmiştir. Daday’da Hacı İsmail Ağa Çiftliği içerisindeki bu konak koruluk bir tepenin yamacında bulunmaktadır. Tarihi saptanabilen en eski Türk evlerinden biridir.

Kaleler: Bölgede, zamanında gözetleme amaçlı yapılmış iki kale vardır. Bunlardan bir tanesi Bezirkan muhtarlığı sınırları içerisindeki Sarel Kalesi, diğeri de Kızsini mıntıkasında, üzeri ormanlarla kaplı olan kaledir.

Ecevit’in dede evi: Pek bilinmez ama ünlü politikacı, gazeteci ve şair Bülent Ecevit’in baba tarafı aslen Dadaylıdır. Ve bugün, Ecevit’in dedelerinin bir zamanlar oturduğu Daday’daki köy evi, sosyo-politik açıdan olduğu kadar, bölgenin mimari tarihi açısından da ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Çünkü evin güneybatısındaki odanın dolap, kapı ve tavan süslemeleri “kündekâri”, yani çivisiz geçme tekniğiyle ortaya çıkarılan ahşap işçiliğinin nadide örneklerini asırlardır muhafaza etmektedir.

İksir Resort Town Kastamonu Daday

Doğanın kalbi Daday'da huzur dolu bir tatilin yanında ailenizle beraber çeşitli etkinliklere katılmak, at biniciliği öğrenmek, Kastamonu'nun doğal güzelliklerini keşfetmek ve tarihini tanımak için bize ulaşın.
REZERVASYON VE DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN HEMEN TIKLAYIN
Daday’ın Tarihçesi İçin Tıklayın
Aktiviteler Ana Sayfa İçin Tıklayın