19. İksir Doğa ve Mantar Şenliği
Mantar Mevsimi Geldi!
Mantar mevsimi geldi, İksir Resort Town’ın gelenekselleşen mantar avcılığı ve mantar toplama şenliğimizde bol bol doğada zaman geçireceğiz, mantar çeşitleri ve faydaları hakkında yeni bilgiler edineceğiz, Ballıdağ’ın mevsime göre değişen başta kuzu göbeği ve kanlıca mantarı olmak üzere zengin mantar türlerini, ot ve meyve çeşitlerini keşfedip, çiçeklerden yağlar, siyez unundan ekmekler yapacağız. Türkiye’nin mantarları, çeşitleri ve faydaları hakkında öğrenebileceğiniz tüm bilgiler Kastamonu Otelleri arasında farklı bir konaklama deneyimi sunan İksir Resort Town tarafından her yıl mantar mevsimlerinde organize edilen Mantar Şenliğinde sizlerle.

19. İksir Doğa ve Mantar Şenliği Etkinlik Program ve Hizmetlerimiz
Geleneksel 19. İksir Doğa ve Mantar Şenliği’mizde, doğayla bütünleşerek unutulmaz anlar yaşayacağız. Ballıdağ’ın eşsiz güzellikleriyle çevrili bu şenlikte, doğanın armağanlarına doyacak ve yeni bilgiler edinme fırsatı bulacağız. Alanında uzmanlarımızın seminerleri ile yepyeni bilgiler edinecek, Borazan Mantarı, Sığırdili Mantarı, Kanlıca Mantarı gibi zengin mantar türlerini ve çördük, alıç, kuşburnu gibi yenilebilir orman meyvelerini keşfederken, doğanın sunduğu lezzetleri deneyimleyeceğiz. Aynı zamanda şenliğimizin ikinci akşamı 100. Yıl Cumhuriyet Balosu gerçekleşecek!
Doğanın kucağında geçireceğimiz bu özel zaman diliminde birlikte ormanı keşfederek, yemekler yaparak, doğa ile uyum içinde olduğumuzu hissedeceğiz.
Gelenekselleşen İksir Doğa ve Mantar Şenliği, 19. kez doğanın büyüleyici gücünü yaşamak için eşsiz bir fırsat sunuyor. Unutulmaz anılar biriktireceğimiz bu etkinlikte, lezzet, samimiyet ve kaliteyle dolu bir deneyim yaşamaya hazır olun!
1.Etkinlik Tarihi : 27 Ekim – 29 Ekim (2 Gece 3 gün)
2.Etkinlik Tarihi : 3 Kasım- 5 Kasım (2 Gece 3 gün)
Birinci Gün
14.00 Otele Giriş
18.00 Hoş geldin Kokteyli ve Program Bilgilendirmesi
19.00-21.00 Akşam Yemeği
İkinci Gün
08.00-10.00 İksirli Çiftlik Ürünleri İle Kahvaltı
10.15-11.45 Seminer: Prof. Dr. Hasan Hüseyin Doğan ve Dr. Nüget İlgün
12.00 Ballıdağ ’da Arazi Çalışması
15:00 Sıcak Şarap, Mantar Közleme ve Peynir Tabağı
16.30 Otele Dönüş ve Serbest Zaman
18.30 Turşu Yapımı Workshopu
20.00 Akşam Yemeği – 100. Yıl Cumhuriyet Balosu
Üçüncü Gün
08.00-10.00 Sabah Kahvaltısı
10.00 : 11.30 Otelden Ayrılış
Prof. Dr. Hasan Hüseyin Doğan Kimdir?
Selçuk Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu bir bilim insanıdır. Uzmanlık alanları Sistematik Mikoloji, Doku Kültürü, Biyoteknoloji, Viroloji ve Moleküler Sistematik’tir. Biyoloji alanında doktora ve ‘tıpta uzmanlık’ dereceleri bulunmaktadır. Araştırmalarında Sistematik Mikoloji, Doku Kültürü, Biyoteknoloji, Viroloji ve Moleküler Sistematik üzerine yoğunlaşmaktadır.
Prof. Dr. Nüget İlgün Kimdir?
Tıp eğitimini tamamladıktan sonra Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. Tarımla ilgilenmiş ve toprak mikrobiyotası üzerine araştırmalar yaparak Mikrobiyom Derneğini kurmuştur. Güncel çalışmalarına Assos ve Malkara’da devam etmektedir.
1.Etkinlik tarihinde (27 Ekim – 29 Ekim) uygulanacak ücret bilgisi;
Kişi Başı Yarım Pansiyon Gecelik Ücret : 3150TL
2 gece 3 gün – Çift Kişilik Oda
0-6 yaş 1.çocuk ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar %50 indirimlidir.
2.Etkinlik tarihinde (3 Kasım – 5 Kasım) uygulanacak ücret bilgisi;
Kişi Başı Yarım Pansiyon Gecelik Ücret : 2500TL
2 gece 3 gün – Çift Kişilik Oda
0-6 yaş 1.çocuk ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar %50 indirimlidir.

Kastamonu Mantarları ve Mantar Zamanı
İstanbul’a uçakla bir saat mesafede, Anadolu florasının çeşitliliği ve mutfak kültürünün zenginliği ile dikkat çeken destinasyonlar arasındadır Kastamonu. Herkesçe bilinmez ama bilenlerce de vazgeçilmezdir. Türkiye’nin sayılı oksijen çadırlarından biri olan ve özellikle mantar çeşitliğiyle bilinen Daday Bölgesi’nde yer alan İksir Resort Town ise her sene Doğa ve Mantar şenlikleri ile sizleri karşılar ve ağırlar. Doğaya ve her çeşit canlıya farklı bir gözle yaklaşılır burada. Meyvelerden bin bir çeşit reçeller, marmelatlar, şuruplar, mevsiminde toplanan otlardan yemekler, turşular, çaylar, ekmekler yapılır. Tavuklardan yumurta toplanır, ineklerden taze süt sağılır.
Mantar da bizim için böyle vazgeçilmez bir tutku. Nisan/Mayıs aylarında ve Ekim/Kasım aylarında olmak üzere yılda 2 kez düzenlenir şenliğimiz. Bir taraftan yağmurun yağdığı bir taraftan güneşin çıktığı, doğadaki tüm yeşillerin birbirine karıştığı o muazzam günlerde, çizmemizi, yağmurluğumuzu, sepetimizi, çakımızı ve fırçamızı alır, Ballıdağ’ın bol oksijeninde mantar avına çıkarız her sene.
Kastamonu Mantar Çeşitleri
Yemyeşil doğası ve tertemiz dağ havasıyla huzur veren ve sizlere yenilenme fırsatı sunan Daday’daki Doğa ve Mantar Şenliği kapsamında; önce Eğitmenimiz bizlere doğadaki bitki ve meyve türleriyle mantar toplamanın tüm incelikleri anlatır. Ardından da Ballıdağ’ın eteklerinde, zengin mantar türlerinin, ot ve meyve çeşitlerinin keşfi başlar. Boyları 35-40 metreleri bulan sarıçamlar, karaçamlar, köknar, ladin ve meşe ağaçlarının arasında huzurlu bir yürüyüş ve arayış yaşatır bizlere. Tel Tel, Koç, Domalan, Kuzu, Ayı Mantarı, Kazayağı, Porçini, Kuzu Göbeği, Kanlıca, Cincile… Bunlar bölgemizde bulunan ve sizlerin de bulup sepetinize atabileceğiniz mantar çeşitlerinden sadece bazıları.
Bol oksijen çadırı içinde birbirinden farklı bitki ve ağaç türleri, yapılan yürüyüş ve aramalar sonrası duyulan açlık ve yemek yeme isteği. Ve karşınızda 1570 m. yükseklikte, Soğucaova mevkiinde bulunan dağ evimizde yapacağımız mangalda sucuk keyfi ve sıcak şarap. Ayrıca topladığımız ve eğitmenimizin izin verdiği mantarların bir kaçını mangal ateşinde közleyip tadına bakmayı atlamamanızı kesinlikle öneririz.
Yenilen yemek sonrası geri gelen enerji ile hava kararmaya başlayıncaya kadar devam eder mantar avımız.


Kanlıca Mantarı ve Mantarın Faydaları
Kanlıca mantarı Kastamonu mantar türleri arasında en sevilen ve lezzetli olan sonbahar türlerinden biridir. Sonbahar yağışları ve güneşi sonrasında çam ormanlarında karşımıza çıkar. Turuncu-bordo renkleri olan kanlıca mantarının diğer adları melki mantarı, çam mantarı ve çıntardır. Yenilebilir türlerin başında gelen kanlıca mantarının bir kaç farklı cinsi toplanır. Lactarius salmonicolor, lactarius deliciosus, lactarius deterrimus türlerinin tamamını kapsar. Toplandıktan sonra közün üzerinde yemesi ayrı bir zevktir. Kanlıca mantarı ile yapılan sac ekmekleri bölgemizdeki özel tatlardan biridir. Toplandıktan sonra kısa sürede tazesinin tüketilmesi önerilir. Salamura ve ayrıca lezzetli bir turşu da olur. Kanlıca mantar turşusu özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışır. Organik ürün sertifikasına sahip organik ve doğal ürünlerimize dilerseniz www.iksirliciftlik.com adresimizden ulaşabilirsiniz.
Mantarların faydaları arasında iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olmaları vardır. B1, B2, C vitaminler ve kalsiyum, fosfor, demir, potasyum ve magnezyum içerir. İmmun sistemi destekleyen ve çok zengin bir antioksidan olan selenyuma sahiptirler. Ayrıca sağlığımız için çok önemli olan Amino asitleri içerirler. Mantarların bir bölümü hayvansal olmayan D vitamini kaynağı olan nadir gıdalardandır. Mantarların alerjen etkisi ve doğadan toplananlarda zehirli türlerle karıştırma ihtimaline karşı mutlaka güvenilir markalardan temin etmek ve bir bilenle ormana çıkmak gerekir.
Türkiye’nin Mantarları Hakkında Seminer ve Atölye Çalışması
Yorucu, eğlenceli ve günün sonunda dolan sepetler, gülen yüzlerle geri dönülür tatil kasabamıza. Toplanan mantarlar tek tek anlatılır eğitmenimiz tarafından. Nedir, ne işe yarar, zehirli midir yoksa yenilebilir mi, farkları nedir, nasıl anlaşılır, hepsini öğreniriz. Masum görünen bir mantarın öldürücü veya halüsinasyon etkisini öğrendiğinizde yada kötü gözüken bir mantarın muhteşem tadını ve yararını öğrendiğinizde ve üstüne üstlük bu mantarı bulan kişi de sizseniz, herkesten biraz daha mutlu olmanın tadını da çıkartmayı atlamamalısınız.
İşte böyle mantarların gizemli dünyasına bir nebze de olsa ortak oluruz. Akşam olduğunda topladığımız yenilebilir mantarlarla ve otlarla hazırlanan yemekler tadımımıza sunulur. Kimisi ana yemeği oluşturur, kimisinden soslar hazırlanır, kimisi tabağımızda turşu halinde servis edilir. Hepsi birbirinden farklı tada ve aromaya sahip bu mantar ve otlar ile yapılan yemeklerin tariflerini özellikle öğrenmek isteyeceksiniz. Ve bizden bir bilgi, mantarları ‘mümkün mertebe’ yıkamamamız gereklidir. Topladıktan sonra toprağından fırça ile nazikçe temizlenip arındırılır ve direk pişirilir, böylece mantarınız lezzetini kaybetmemiş olur.
İşte Maceralı, eğlenceli, bulmacalı yani enteresan bir dünyası var mantarın. İçine girince kolay çıkılmayan, rahatça kaptırılabilecek bir dünya. Hele sadece pişirmeye, yemeye değil, bizzat toplamaya da kalkışırsanız… Doğa ile iç içe olmanın bir yolu… Bir küme kanlıca veya kuzugöbeği mantarı karşısında kalp atışlarınızı hızlandıran, adrenalinizi yükselten bir spor… Yağmurluklu, şapkalı, kollarında sepet, yere bakarak yürüyen insanlar… Mesela muhabbet ederken yüz yüze bakmak gerekmez ve herkesçe anlayışla karşılanır bu durum, yerde aradıklarını gözden kaçırmamak için. Aranan mantar bulunduğunda ise değmeyin keyfe. İşte böyle vazgeçilmez ve yaşanması gereken bir tutku.
Ve Ballıdağ diyoruz ancak nedir bu Ballıdağ, özelliği nedir, neden düşmez dilden. Ballıdağ Türkiye’nin sayılı oksijen çadırlarından biridir ve Daday’ın tertemiz havasının özüdür. 1954 yılında İsviçre’den gelen uzmanlar tarafından yüksek oksijen oranları nedeniyle tespit edilip, özel olarak seçilen bölgede bir göğüs hastalıkları hastanesi de kurulmuştur. Ancak zamana ve bazı olaylara yenik düşmüş ve kapanmıştır. Yine de başınızı kaldırıp baktığınızda Ballıdağ’a yaşanmış olan tarihi ve görkemi göz ardı edemezsiniz.
İksir Ailesi olarak, sizleri de bu keyifli anlarımıza ortak olmaya ve her geçen gün büyüyen ailemize katılmaya davet ediyoruz.