TOPRAKTAN GELEN DOĞALLIKLA

İksir’e Özel Tatlar

Fırından yeni çıkmış sıcak ekmek kokusu ile güne başlamak, doğal ürünlerle hazırlanmış lezzetlerle devam etmek. İksir Mutfağı’nın en önemli sırları sevgi ile hazırlanmış doğal ürünlerde gizli. Burada dünya mutfaklarının yerel mutfakla bütünleşmiş sunumu ile bir lezzet şöleninin yanı sıra görsel bir şölen hazırlanıyor.

Kastamonu Bölgesi’nin verimli topraklarından alınan tarım ürünleri, zengin doğasına dayalı gelişmiş hayvancılığı nedeniyle çok zengin bir mutfak kültürü ile dikkat çekiyor. Sayılamayacak kadar çok yemek çeşidi bulunan Daday’da yetiştirilen İbi (hindi) eti meşhur lezzetler arasında bulunuyor. Tereyağı ve cevizle hazırlanan BANDUMA, en özel ibi yemeklerinden olduğu için bu tadım deneyimi yaşamanızı tavsiye ediyoruz.

Kastamonu Mantar Mevsimi ve Mantar Turları

Mantar açısından çok zengin çeşitliliğe sahip bölgede yaklaşık 20 tür mantar yetişiyor. Daday’da mantar toplanması ve pişirilme teknikleri ile başlı başına yerel kültürü oluşturuyor. Böreği, yahnisi, konservesi, çorbası, turşusu ile bölge mutfağına zenginlik katan bu doğal ürünün arpacık soğanı ile yapılan sotesinin tadına doyum olmuyor. Siyez bulguru ve taze otlarla yapılan dolması ise mutfağın özel tatları arasında yer alıyor.

Kastamonu Yöresel Lezzetler ve Özel Tatlar
Kastamonu Mantar Toplama

Kastamonu’ya özel yöresel yemek tariflerine İksirli Çiftlik’te titizlikle ve üretilen doğal sebze ve meyvelerimizle ayrı bir yorum getiriyoruz.

Kastamonu Mantar Yemeği

Daday Mutfağı’nın diğer ünlü bir yemeği etli ekmektir. Bu etli ekmeği bir bardak yayık ayranı, eyşi ya da pelverde ezmesi ile tadan herkes  için Daday’ın adı unutulmaz olur.

Bölgede yetiştirilen ve sindirim sisteminin doğal ilacı olan üryani eriğinin tazesi, kurusu, bu erikten yapılan pelverde ve pestil bölgeye özel ürünlerdir.

Tarhana çorbası da yerel mutfağın çeşitlilik gösteren ve farklı tatlarındandır. Özel manda veya koyun yoğurdu ile hazırlanan hamuru, tarhana içine eklenen birçok bitki nedeniyle besleyici ve lezzetlidir.

Daday’da özel besi yetiştirilen büyükbaş hayvanların etiyle yapılan ünlü pastırma, bu pastırmanın çemensizi ile soğan piyazından yapılan pastırmalı ekmek kış aylarının vazgeçilmezidir.

Baharın gelmesiyle yeşeren doğadaki yabani ısırgan otu, ebe gömeci otu, yoğurt ve siyez bulguru ile yapılan ekşili pilav da mutfağın özel lezzetlerindendir. Yine bahar aylarının seçkin tatlarından biri de büryan kebabıdır; ateş tuğlasında, küçük kuyularda ve fırınlarda pişen büryan kebabı tadanların damaklarında lezzet şöleni yaşatıyor.

Bölgeye özgü ürünlerden biri de seyrine ve tadına doyum olmayan, mermer tablalar üzerinde hazırlanan renk renk akide şekerleridir. Asırlardır süregelen, yapımı emek isteyen çekme helva, gerek elde özel hazırlanış biçimiyle, gerekse ince ince tat telleri ile yörenin simgesi halindedir.