Kastamonu, gerek coğrafi konumu ve elverişli iklim şartları gerekse bereketli topraklara sahip olması nedeniyle tarih öncesi çağlardan bu yana, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olarak medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.

Tarih sahnesinde yer almış birbirinden farklı özelliklere sahip medeniyetlerin, kendi yeme-içme alışkanlıklarını ve mutfak kültürlerini oluşturmuşlardır. Her toplum kendi kültürünü şekillendirirken atalarından miras kalan gelenek ve göreneklerin izinden gitmiştir. Yani bu kültürlerin oluşmasında hiç şüphesiz, yaşamış oldukları coğrafi şartların, yetiştirdikleri tarım ürünlerinin etkisi oldukça büyüktür.

Oldukça zengin kültür mirasına sahip Kastamonu’da ise kazı çalışmaları yürüten arkeologlar, yemek kültürünün temellerinin M.Ö. 7000 yılında atılmaya başladığını ifade etmektedirler.

Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adedinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca Kastamonu yemek kültürü denildiğinde ilk akla gelen servis-saklama kapları, pişirme araçları açısından da zengin bir kültüre sahiptir.

Kastamonu’nun yöresel mutfağından bazı lezzetler; kaygana, burmalı çörek, iç yağlı çörek, mısır çöreği, kete, kül çöreği, tarhanalı çörek, etli ekmek, fincan böreği, küre böreği, lahana böreği, katmer, Eğşili pilav, sıkma, erişte, haluçga, göz göz tatlısı, avuz, şurra baklavası, tırtıl, sarığı burma, un helvası, pekmez helvası, kavut, kalbur tatlısı, yoğurt tatlısı, cırık, hasude (paluze), kabak tatlısı, çekme helva, gül baklava, köle hamuru, pelverde, reçel çeşitleri, su muhallebisi, pastırma, siyez bulgur pilavı, kuyu kebabı, simit tiridi, cırık tatlısı…

En sevilen Yöresel yemeklerden Eğşili Pilav Tarifi;

Malzemeler:

1 kg. siyez bulguru,

½ kg. yoğurt,

2 adet soğan,

1 demet nane,

1 demet dereotu,

1 demet maydanoz,

Ebegümeci,

Salça,

Karabiber,

Tuz

Kırmızı toz biber

Tereyağı

Hazırlanışı:

İlk önce siyez bulguru yıkanır. İnce doğranmış soğan, salça yağda öldürülür. Üzerine bulgur ve doğranmış ebegümeci dökülür, pişirilir. Biraz pişirildikten sonra yoğurttan yapılan ayran ilave edilir. Dereotu, maydanoz tuz (isteğe göre nane ve karabiber de ilave edilebilir) ilave edilerek pişirilmeye devam edilir. İyice pişip pilav haline geldikten sonra üzerine kırmızı biberli yağ dökülür veya sade olarak servis yapılır.

Kastamonu’ya özgü yöresel yemeklerimizden sizlerde evlerinizde yapmak, sofralarınızı tatlandırmak isterseniz, www.iksirliciftlik.com sayfamızdan ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Şimdiden Herkese Afiyet Olsun.